fbpx

Gevestigd in Breda

Elke werkdag geopend 09:00 - 17:00

Vogelwering zonnepanelen – Nodig of niet?

Is vogelwering voor zonnepanelen nou nodig of niet? Die vraag krijgen wij bij veel installaties te horen van onze klanten. Kraaien, duiven en musjes vinden het fijn om onder zonnepanelen hun nestje te leggen. Dit soort vogels onder je zonnepanelen kunnen vrij vervelend zijn. Zeker in het voorjaar, wanneer ze een nestje maken en je iedere ochtend wakker wordt van de krijsende kuikentjes.

Vogelwering voor zonnepanelen kan hiervoor een goede oplossing zijn. Maar wat is het precies, en heb je dit altijd nodig? In dit artikel leg ik dit uit.

 

Wat is vogelwering zonnepanelen?

Vogelwering voor zonnepanelen zijn accessoires die we kunnen toevoegen aan een zonnepanelen installatie om te zorgen dat er geen vogels onder de zonnepanelen gaan zitten. Er zijn veel verschillende soorten en maten van zonnepanelen vogelwering. Maar over het algemeen is het idee precies hetzelfde.

Door kleine plastic spikes naast de panelen te plaatsen, maken we het fysiek onmogelijk voor vogels om onder de zonnepanelen te kruipen. Dit is een eenvoudige en diervriendelijke methode om vogelnestjes onder zonnepanelen te voorkomen.

Vogelwering voor zonnepanelen ziet er ongeveer zo uit:

 

Vogelwering voor zonnepanelen

 

Zoals je hierboven ziet bestaat vogelwering voor zonnepanelen uit een eenvoudige installatie van kunststof spikes, die rondom de panelen wordt geïnstalleerd. Ze kunnen de vogels geen pijn doen en zijn vrij eenvoudig te plaatsen.

 

Is vogelwering voor zonnepanelen altijd nodig?

Je vraagt je vast af of jij bij jouw zonnepanelen installatie ook vogelwering nodig hebt. In principe is het niet altijd nodig om vogelwering te plaatsen. Bij verreweg de meeste daken valt de overlast van vogels erg mee.

Woon je nou in een landelijk gebied waar veel kraaien, duiven en mussen zitten? En heb je al vaker last gehad van deze vogels? Dan kan het handig zijn om vogelwering bij je zonnepanelen te laten plaatsen. In dit soort gebieden is overlast van vogels een stuk waarschijnlijker dan in een stedelijk gebied met veel menselijke activiteit.

 

 

 

Waarom vogelwering zonnepanelen plaatsen?

Er zijn een hele hoop redenen om vogelwering voor zonnepanelen te laten plaatsen. Dit heeft te maken met overlast, veiligheid, onderhoud en het rendement van je panelen.

 

Een lager rendement door gebrek aan ventilatie

Hoe dan? De nestjes zitten onder de panelen, en zorgen dus niet voor schaduw. Maar toch kunnen vogelnestjes onder je panelen zorgen voor een lager rendement.

Er is namelijk een reden dat zonnepanelen met wat afstand tussen het dak worden geplaatst. Op die manier komt er wind onder en kunnen de panelen goed ventileren. Maar als die ruimte wordt opgevuld met takken en andere materialen waarmee vogels hun nest bouwen, wordt die ventilatie een stuk minder effectief.

Dit leidt ertoe dat de panelen en micro-omvormers hun hitte niet goed kwijt kunnen, met verlies van rendement als gevolg.

 

Risico op brand door kapotte kabels

Hoewel dit risico echt niet zo heel groot is, kunnen sommige vogels de kabels van zonnepanelen aanzien als voedsel. Ze gaan er op kauwen, waardoor de kabel beschadigd raakt. Dit kan in hele zeldzame gevallen leiden tot kortsluiting en soms brand. En aangezien de materialen die vogels gebruiken voor hun nest ook nog zeer brandgevaarlijk zijn, heb je in dit geval dubbel gevaar.

 

Geluidsoverlast van vogels op je dak

Zitten je panelen vlak boven je slaapkamer? Dan wil je niet weten hoe irritant een vogelnestje hier kan zijn. De uitdrukking ‘vroege vogel’ bestaat niet voor niets; een vogelnestje vol jonge kuikentjes begint vaak om 05:00 uur ’s ochtends al luid te krijsen, waardoor jij straks niet meer kunt slapen. Hoewel het niet gevaarlijk is, veroorzaakt een vogelnestje onder je zonnepanelen vanzelfsprekend veel overlast.

 

Verstopping van je dakgoot

Een minder voor de hand liggende reden waarom vogelwering voor zonnepanelen een goed idee kan zijn, is dat je dakgoot kan gaan verstoppen. Klinkt gek. Is het niet.

Vogels, vooral duiven en kraaien, staan erom bekend dat ze de gekste materialen gebruiken om nestjes mee te maken. Niet alleen grote takken, maar ook allerlei plastic voorwerpen en andere troep die ze in de buurt vinden.

Deze materialen kunnen vervolgens in je dakgoot terechtkomen. Hierdoor loopt het water niet meer goed door. Dit kan leiden tot lekkage, waterschade en bovendien extra onderhoudskosten.

 

Lager rendement door vogelpoep op je zonnepanelen

Misschien een vies praatje, maar wel belangrijk: Vogels poepen op je zonnepanelen, waardoor je rendement verlaagt.

Zonder vogelwering zijn jouw zonnepanelen een interessante plek voor vogels om zich te nesten. Dit trekt veel gevogelte aan, en die moeten allemaal ergens hun behoefte doen. Ze doen het niet expres, maar vaak gebeurt dit op de zonnepanelen. Dit leidt tot een lager rendement, omdat de vogelpoep de zonnestralen tegenhoudt.

Natuurlijk houdt vogelwering voor zonnepanelen niet direct tegen dat jouw panelen worden ondergepoept. Maar ze zorgen er wel voor dat er minder of geen vogels zich in de buurt van jouw zonnepanelen vestigen. Dit kan in vogelrijke gebieden een groot verschil maken wat betreft de onderhoudskosten en het rendement van je zonnepanelen.

 

 

Vogelwering voor zonnepanelen: nodig of niet?

 

Wanneer heb je wel vogelwering zonnepanelen nodig?

  • Wanneer je in een landelijk gebied woont waar veel vogels in het voorjaar een nestje maken.
  • Wanneer je in de buurt woont van een park, natuurgebied, meren of de zee.
  • Wanneer je al eerder overlast hebt gehad van vogels op of rondom je dak.
  • Bij extra grote installaties, bijvoorbeeld op een boerderij of een loods met tientallen panelen.

 

Wanneer heb je (meestal) geen vogelwering zonnepanelen nodig?

  • Wanneer je in een stedelijk gebied woont waar weinig vogels in de buurt zitten.
  • Wanneer je zelden tot nooit overlast van vogels hebt ervaren.
  • Wanneer de zonnepanelen sowieso niet genoeg ruimte bieden voor vogels om zich te nesten.

 

Vogelwering zonnepanelen kosten

Wat kost het dan om vogelwering bij je zonnepanelen te laten plaatsen? Vogelwering kopen is niet schrikbarend duur. Voor ongeveer 5% tot 10% van de totale installatiekosten is jouw hele zonnepanelen installatie gedekt met vogelwering.

Gezien het risico op rendementsverlies, veiligheid, overlast en extra onderhoudskosten vind ik persoonlijk dat dit een nuttige investering kan zijn. Maar wel alleen als jouw woning een bovengemiddeld risico heeft op overlast van vogels.

 

Mijn advies voor vogelwering zonnepanelen

Vogelwering voor zonnepanelen is lang niet altijd nodig en kan bovendien eenvoudig achteraf geplaatst worden. Daarom bied ik het bij de meeste installaties niet standaard aan. Wel kan het een hoop gedoe voorkomen, vooral in natuurrijke omgevingen met veel vogelactiviteit.

Wil je advies op maat over jouw situatie? Neem dan contact op met mij. Ik kom graag gratis bij je langs om de mogelijkheden of noodzaak van vogelwering te bespreken.

Inhoudsopgave

Deel dit artikel...

Ontdek gratis de mogelijkheden

Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds slimmer om je huis te verduurzamen. Ontdek gratis hoeveel jij kan besparen!