fbpx

Gevestigd in Breda

Elke werkdag geopend 09:00 - 17:00

Hoe werkt een airco in huis?

Naarmate de temperaturen in Nederland en de rest van de wereld toenemen, geldt hetzelfde voor de vraag naar airco’s. Terwijl mensen zonder airco in huis nog iedere dag moeite hebben om een aangenaam binnenklimaat te realiseren, hebben mensen met een airco dit probleem al lang niet meer. Maar hoe werkt een airco eigenlijk? In dit artikel leg ik je uit welke verschillende types airco er zijn, en hoe ze precies werken.

 

Hoe werkt een split airco?

 

Hoe werkt een airco?

 

Laten we beginnen met de split airco. Dit is het type dat je vaak in huizen en kantoren ziet. ‘Split’ betekent gewoon dat het systeem uit twee delen bestaat: een binnen- en een buitenunit.

De binnenunit hang je meestal aan de muur. Dit is het deel dat je de koele lucht de kamer in ziet blazen. Maar wist je dat hier eigenlijk geen koude lucht wordt gemaakt? Nee, de binnenunit haalt gewoon de warmte uit de lucht in je kamer.

De buitenunit doet het zware werk. Dit is waar de warmte naartoe wordt afgevoerd. Je ziet hem vaak op balkons of naast huizen staan. Hij maakt soms een zoemend geluid – dat is dus normaal!

Hoe werkt het precies? Nou, er loopt een koelvloeistof tussen deze twee units heen en weer. Dit koelmiddel neemt de warmte uit je kamer op en brengt het naar buiten.

 

 

Hoe werkt een multi split airco?

 

Nu je weet hoe een gewone split airco werkt, is een multi split airco niet zo moeilijk meer. Het grote verschil? Je hebt nog steeds één buitenunit, maar nu kun je meerdere binnenunits aansluiten.

Dit is super handig als je meerdere kamers wilt koelen. Je kunt bijvoorbeeld een binnenunit in de woonkamer hebben, één in de slaapkamer en misschien zelfs één op zolder. Het mooie is dat je elke kamer apart kunt regelen.

De buitenunit moet wel wat krachtiger zijn, want hij moet nu meerdere ruimtes koelen. Maar het principe blijft hetzelfde: warmte uit de kamers halen en naar buiten afvoeren.

 

Hoe maakt een airco koude lucht?

 

Hoe gek het ook klinkt: Een airco maakt eigenlijk geen koude lucht. Wat hij wel doet, is warmte uit de lucht halen.

Het geheim zit ‘m in dat koelmiddel waar ik het eerder over had. Dit is een speciale vloeistof die gemakkelijk van gas naar vloeistof kan veranderen en andersom. Als het een gas is, neemt het warmte op. Als het een vloeistof is, geeft het warmte af.

In de binnenunit verandert het koelmiddel van vloeistof naar gas. Hierbij neemt het warmte op uit de lucht in je kamer. Die lucht voelt dan koel aan voor jou.

Het warme gas gaat dan naar de buitenunit. Daar wordt het weer een vloeistof en geeft het de warmte af aan de buitenlucht. En dan begint het hele proces opnieuw!

 

 

Hoe geeft een airco warmte?

 

Wist je dat veel moderne airco’s ook kunnen verwarmen? Ze werken dan eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats van warmte uit je kamer te halen, halen ze warmte van buiten en brengen die naar binnen.

Ook al is het buiten koud, er zit altijd wat warmte in de lucht. Je airco is slim genoeg om die warmte op te pikken en te versterken. Het koelmiddel neemt de warmte van buiten op, wordt dan samengeperst (waardoor het nog warmer wordt) en geeft die warmte af in je kamer.

Dit kan super efficiënt zijn, vooral in de lente en herfst als het buiten niet ijskoud is. Je airco kan dan werken als een energiezuinige verwarming. In combinatie met zonnepanelen is dit financieel gezien super interessant.

 

Hoe geeft een airco warmte? | Seneca Techniek

 

Zoals je hierboven ziet werkt een airco die verwarmt eigenlijk precies andersom. De buitenunit verdampt nu het koelmiddel, terwijl de binnenunit het condenseert.

 

 

Wat zijn de voordelen van een airco?

Een airconditioning systeem in huis hebben kent vele voordelen. Natuurlijk is het perfect regelen van de temperatuur er één van, maar er zijn nog veel meer redenen om een airco te laten plaatsen.

 

Temperatuurcontrole

Dit is natuurlijk de hoofdreden. Je kunt je woning precies zo koel of warm maken als je wilt. Geen gezweet meer in de zomer!

 

Energiebesparing

Voor eigenaren van zonnepanelen is een airco laten plaatsen een geweldig idee. Want zo’n airco kan de gratis opgewekte energie van de zon omzetten naar verkoeling. Zeker in de zomermaanden is dit ideaal, maar in de koudere maanden kan een airco ook duurzaam je woning verwarmen. Over het algemeen bespaar je zo flink op je energierekening.

 

Luchtvochtigheid regelen

Airco’s halen ook vocht uit de lucht. Dat maakt het niet alleen koeler, maar ook minder benauwd in huis.

 

Betere luchtkwaliteit

Veel airco’s hebben filters die stof, pollen en andere deeltjes uit de lucht halen. Goed voor mensen met allergieën, maar voor de rest van ons ook goed voor de gezondheid.

 

Rust en stilte

Als je in een drukke buurt woont is het niet ideaal om de ramen open te laten staan. Dit kan geluidsoverlast opleveren en je slaap of rust verstoren. Een airco zorgt voor verkoeling en frisse lucht, zonder dat je last hebt van lawaai van buiten.

 

Betere slaap

Een koele slaapkamer met frisse lucht helpt jou om beter te slapen. Dit zorgt voor een betere gezondheid en een prettig humeur voor iedereen in huis.

 

Een hogere woningwaarde

Niet alleen jouw gezondheid, maar ook de waarde van je woning krijgt een boost als je een airco laat installeren. Vaak betaald de investering zich hierdoor makkelijk uit. Zeker als je al zonnepanelen hebt.

 

Verbeterde productiviteit

Heb jij wel eens moeten werken terwijl het kwik richting de 30 graden schoot? Waarschijnlijk was dit niet jouw meest productieve dag. Een airco systeem betaalt zich snel uit op (thuis)kantoren, doordat de productiviteit van jou of je medewerkers flink toeneemt.

 

 

Interesse in een airco?

Seneca Techniek uit Breda is erkend installateur van aircosystemen. Wij leveren airco’s in woningen of commerciële ruimtes, en adviseren je graag.

Behoefte aan gratis advies over de mogelijkheden van een airco? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Inhoudsopgave

Deel dit artikel...

Ontdek gratis de mogelijkheden

Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds slimmer om je huis te verduurzamen. Ontdek gratis hoeveel jij kan besparen!