fbpx

Gevestigd in Breda

Elke werkdag geopend 09:00 - 17:00

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024? Bij veel mensen ontstaan twijfels over de terugverdientijd van zonnepanelen in 2024. Dat begrijpen we maar al te goed. De ontwikkelingen gaan snel. Zowel qua techniek als qua wetgeving. Wordt de salderingsregeling nou wel of niet afgeschaft? En wat betekent de komst van thuisaccu’s of warmtepompen voor zonnepanelen?

Ik vind het belangrijk om mijn klanten hier goed over te informeren. Dus: zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024? In dit blogartikel leggen we alles uit wat je hierover moet weten.

 

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Ja, zonnepanelen zijn nog rendabel in 2024. De investering heb je vaak binnen vijf jaar al terugverdiend. Ook blijft de salderingsregeling de komende jaren actief. Zelfs als deze wel wordt afgebouwd, moet het wel heel raar lopen als zonnepanelen niet rendabel blijven.

 

Vijf redenen waarom zonnepanelen vrijwel altijd een goed idee zijn

 

1. De salderingsregeling blijft voorlopig actief

Dankzij de salderingsregeling krijg jij op zonnige dagen betaald voor de stroom die je niet verbruikt. Op warme dagen kan je hierdoor (letterlijk) geld verdienen met je zonnepanelen! Eigenlijk zou deze regeling worden afgebouwd in 2025, maar daar heeft de regering vanaf gezien. Momenteel lijkt het nog jaren te duren voordat de regeling wordt beëindigd.

2. De terugverdientijd is vrijwel nooit langer dan vijf jaar

Zonnepanelen zijn financieel gezien een no-brainer. Het moet wel heel raar lopen wil je ze niet binnen vijf jaar hebben terugverdiend.

3. De installaties zijn goedkoper geworden

De aanschaf en installatie van zonnepanelen worden met de maand goedkoper. Dit betekent dat jouw terugverdientijd vanzelfsprekend ook lager is.

4. De BTW is momenteel nog steeds 0%

Ook in 2024 betaal je geen btw over je zonnepanelen installatie. Nog fijner: hier hoef je zelf niets meer voor te doen. Geen ingewikkelde formulieren invullen om het bedrag terug te krijgen; dit wordt allemaal automatisch geregeld.

5. Je bouwt mee aan een duurzame toekomst voor onze planeet

Hoewel veel mensen vooral gemotiveerd zijn door de financiële voordelen van zonnepanelen, moeten we niet vergeten dat onze planeet op het spel staat. Als je kunt helpen om onze prachtige Aarde te redden, en er ook nog geld mee kunt besparen – dan is de keuze gauw gemaakt, toch?

 

 

Rekenvoorbeeld

Je kan eenvoudig berekenen hoe snel je je zonnepanelen hebt terugverdiend. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van een zonnepanelen installatie.

Berekeningen zonnepanelen rendement in 2024 - zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?
Deze prijzen en opbrengsten zijn puur indicatief en verschillen enorm per installatie.

 

Zoals je ziet is de terugverdientijd van zonnepanelen nog altijd erg aantrekkelijk, ongeacht je situatie. Deze berekeningen zijn uiteraard afhankelijk van een hoop factoren.

 

Wat heeft invloed op jouw zonnepanelen rendement?

Jouw besparingen met zonnepanelen zijn afhankelijk van veel verschillende dingen.

Jouw verbruik

Hoe meer stroom je verbruikt, hoe meer je kunt besparen. Dit heeft ook een positief effect op de terugverdientijd.

 Richting

Zonnepanelen zijn het meest rendabel als ze liggen op het zuiden, omdat ze dan gedurende de dag het maximaal aantal zonuren ontvangen. Ook het (zuid)westen of (zuid)oosten heeft vaak een goed rendement. Alleen zonnepanelen gericht op het noorden zijn minder effectief. Dit komt dan ook zelden voor.

Hellingshoek

De hellingshoek (hoe schuin je dak is) is ook bepalend voor jouw zonnepanelen opbrengst. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is over het algemeen gelijk aan de breedtegraad van de locatie waar ze zijn geïnstalleerd. Bijvoorbeeld, als je je bevindt op een breedtegraad van 52 graden (zoals in Nederland), zou een hellingshoek rond de 52 graden ideaal zijn voor maximale zonne-energieproductie gedurende het hele jaar.

 

Hoe weet je zeker of zonnepanelen rendabel zijn voor jou?

Wil je echt zeker weten of zonnepanelen voor jou interessant zijn? Dan kun je een schouw inplannen. Wij komen dan gratis langs om naar jouw situatie te kijken. Je krijgt hierna een vrijblijvende offerte en je weet wat voor rendement je ongeveer kunt verwachten.

 

Hoe zit het met de zonnepanelen wetgeving in 2024?

Duurzaamheid is een hot topic in de Nederlandse en internationale politiek. Steeds meer mensen zien het belang van verduurzaming in.  Het is lastig om dit allemaal op de voet te volgen. Hoe zit het ook alweer met de wetgeving rond zonnepanelen? Hier een kort overzicht.

De salderingsregeling blijft actief

We vertelden het al eerder: de salderingsregeling blijft de komende jaren actief en wordt voorlopig niet afgebouwd. Voor eigenaren van zonnepanelen is dit goed nieuws.

Dit betekent namelijk dat je stroom die je niet verbruikt, kunt terugleveren aan het stroomnet en hiervoor betaald krijgt door je energieleverancier.

Het blijft een positieve verrassing als je op een warme zomerdag je energierekening voor vandaag opent en je een negatief bedrag ziet staan. Maar dankzij de salderingsregeling komt dit dus regelmatig voor. Als jij nog geen zonnepanelen hebt liggen, kun je hier ook van profiteren.

Je betaalt nog altijd geen BTW op je zonnepanelen

Om de verkoop van zonnepanelen te stimuleren heeft de overheid sinds 1 januari 2023 besloten dat je geen btw betaalt over je zonnepanelen. Dit geldt voor zowel de aanschaf als de installatie. Is dat effe lekker!

Vroeger was er ook al een soortgelijke regeling; toen kon je de btw soms achteraf terugvragen. Hiervoor moest je formulieren invullen en het duurde vaak lang voordat je je geld had. Sinds 1 januari 2023 hoeft dit ook niet meer. Alles wordt automatisch geregeld. Dat scheelt een hoop kopzorgen (en veel geld!).

Zijn er nog subsidies op zonnepanelen?

Landelijk zijn er momenteel geen subsidieregelingen voor zonnepanelen. Maar sommige gemeentes hebben dit nog wel. Bijvoorbeeld om achterstandswijken een financiële en duurzame impuls te geven. Zoek eens op Google naar jouw gemeente + zonnepanelen subsidie. Misschien heb je geluk!

Wat als ik geen geld heb voor zonnepanelen, maar wel graag wil profiteren van de besparingen?

Jammer genoeg zijn er veel mensen in Nederland die het geld voor de investering in zonnepanelen niet kunnen missen. Zonde, want dit zijn juist gezinnen die een lagere energierekening goed kunnen gebruiken. Gelukkig zijn hier vaak ook oplossingen voor.

Lening voor zonnepanelen

Via het Nationaal Warmtefonds kun je een lening aanvragen voor de verduurzaming van jouw woning. Aangezien zonnepanelen snel zijn terugverdiend betaal je hierover een lage rente. Zo hoef je niet (al) je spaargeld te gebruiken en bespaar je alsnog flink op je energierekening.

Dus… Zonnepanelen zijn nog altijd rendabel in 2024!

Misschien is de terugverdientijd iets langer dan voorheen, maar ja, ook in 2024 zijn zonnepanelen nog zeer aantrekkelijk. Wil je het echt 100% zeker weten? Ik kom graag bij je langs om alles te checken. Maak een gratis afspraak, dan ontdekken we samen wat de beste weg voorwaarts is voor jou!

Inhoudsopgave

Deel dit artikel...

Ontdek gratis de mogelijkheden

Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds slimmer om je huis te verduurzamen. Ontdek gratis hoeveel jij kan besparen!