fbpx

Gevestigd in Breda

Elke werkdag geopend 09:00 - 17:00

Veldopstelling zonnepanelen – Alles wat je moet weten

Stel, je wil graag zonne energie opwekken en profiteren, maar je dak is niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Dan baal je natuurlijk. Maar in sommige gebieden, vooral in tuinen met een groter oppervlak, kun je alsnog duurzame energie opwekken door zonnepanelen op de grond te plaatsen. Hoe dit precies werkt en of dit iets voor jou is, leg ik uit in dit artikel.

 

Wat is een veldopstelling zonnepanelen?

Een veldopstelling van zonnepanelen is simpelweg een zonnepanelen opstelling in een veld, in tegenstelling tot op het dak – wat meestal de voorkeur heeft. Dit is meestal op een grasveld, maar een veldopstelling plaatsen is ook uitermate geschikt op een ander soort ondergrond. Denk aan grind, zand, of zelfs betonnen oppervlakken.

 

Hoe werkt een veldopstelling zonnepanelen precies?

Bij een zonnepanelen veldopstelling worden de panelen niet op het dak geplaatst, maar in de grond. Dit gebeurt afhankelijk van de ondergrond met schroefpalen. Deze boren we diep in de grond om te zorgen dat de panelen goed vastzitten. Dit montagesysteem is relatief eenvoudig te installeren.

 

Wanneer kies je voor een veldopstelling?

Het realiseren van een veldopstelling kan van pas komen in een aantal scenario’s:

 

Het dak is niet geschikt voor zonnepanelen

Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, dan biedt het terrein rondom je woning, bedrijfspand of boerderij mogelijk uitkomst. Hoewel de meeste daken best zonnepanelen kunnen hebben, zijn er een aantal daksoorten waarbij het niet altijd goed uitkomt:

 

 

Een rieten dak

Daken van riet zijn niet altijd geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Het kan extra brandgevaar opleveren en bovendien is de constructie vaak een stuk complexer. Daarnaast komen rieten daken vaker voor in een landelijk gebied met meer ruimte om de woning of boerderij heen. Hierbij zijn vaak meer mogelijkheden tot het installeren van een zonnepanelen veldopstelling. Als er naast je rieten dak ook geen plat dak constructie mogelijk is, kan een veldopstelling uitkomst bieden.

 

Een verouderd of onstevig dak

Hoewel dit in Nederland niet heel vaak voorkomt, zijn er in sommige gebieden daken die niet stevig genoeg zijn om de extra ballast van zonnepanelen te dragen. De panelen wegen enkele tientallen kilo’s en zeker bij grotere installaties zal dit niet altijd mogelijk zijn. De oplossing: Maak gebruik van de grond rondom het gebouw.

 

Een monument

Op sommige gebouwen mogen überhaupt geen aanpassingen worden gedaan. Zelfs niet voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld bij monumenten. Om de uitstraling van het monumentale pand te behouden kun je soms kiezen om de installatie in een nabijgelegen veld te plaatsen.

 

Een te klein dak

Als je dak te klein is voor je grote energiebehoefte, wat vooral in de landbouw wel eens voorkomt, kun je ervoor kiezen om zonnepanelen in een veld te plaatsen. Hiermee kun je nog meer zonne energie opwekken.

 

Een dak dat in de schaduw ligt

Vooral in dichtbeboste gebieden wonen mensen soms veelal in de schaduw van de bomen om het huis heen. Dit kan hun dak ongeschikt maken voor het plaatsen van zonnepanelen wegens de verminderde efficiëntie. Om toch te profiteren van zonne energie en bij te dragen aan duurzaamheid, kan een zonnepanelen opstelling in de tuin uitkomst bieden.

 

Je hebt een grote energiebehoefte

Soms komt het voor dat de panelen op het dak simpelweg niet genoeg energie opwekken, ook al ligt het dak helemaal vol. Als je genoeg grond hebt kunnen er extra panelen in een nabijgelegen veld geplaatst worden, zodat je helemaal voorzien bent.

 

 

Je wil graag bijdragen aan duurzaamheid

Zonnepanelen in een veldopstelling zijn milieuvriendelijk en hebben een zeer positieve impact op het klimaat. Als je bijvoorbeeld agrariër bent kun je zonnepanelen in je weiland laten plaatsen, op zo’n manier dat je dieren er geen last van hebben. Sterker nog: ze kunnen de panelen gebruiken als schuilplaats voor de regen en zon.

Als bedrijf kun je subsidie krijgen om op duurzame wijze energie op te wekken via de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Landbouwbedrijven kunnen hiermee veel geld verdienen door de opgewekte energie te verkopen. Door de lange levensduur van de panelen is dit op lange termijn zeer interessant.

Voordelen van een veldopstelling

Zonnepanelen plaatsen in een veldopstelling heeft een aantal voordelen:

 

Flexibiliteit en optimalisatie

Veldopstellingen kun je makkelijker optimaliseren. Ze kunnen zo worden geplaatst dat ze de optimale hellingshoek en richting ten opzichte van de zon hebben, wat kan leiden tot een hogere opbrengst. De relatief eenvoudige installatie betekent ook dat ze iets makkelijker verplaatst of aangepast kunnen worden, wat vooral voor commerciële spelers interessant is.

 

Meer ruimte beschikbaar

Bij een veldopstelling zonnepanelen is doorgaans meer ruimte beschikbaar voor de panelen. Hierdoor zijn een aantal dingen een stuk eenvoudiger, zoals de bekabeling, montage en onderhoud. Ook wordt het hierdoor makkelijker om grotere installaties te realiseren.

 

Geen structurele zorgen

Als een dak niet zo stevig is, kan het riskant zijn om hier zonnepanelen op te plaatsen. Bij een veldopstelling kan er weinig gebeuren. Dit kan bijdragen aan (een gevoel van) veiligheid.

 

Nadelen van een veldopstelling zonnepanelen

Een veldopstelling is lang niet altijd de beste optie. De voornaamste nadelen:

 

Grondgebruik

Voor een veldopstelling heb je natuurlijk aardig wat grond nodig. Dit kan gaan om enkele tientallen vierkante meters, maar bij grotere installaties kunnen hele grasvelden gevuld worden met panelen. Hierdoor raak je een deel van de functionaliteit en natuur in het veld kwijt. Vooral in de tuin van een particulier kan dit als groot nadeel worden gezien.

 

Regelgeving en vergunningen

Vaak is voor een veldopstelling een omgevingsvergunning nodig. Zo’n omgevingsvergunning vraag je aan bij de gemeente. Het komt echter zelden voor dat een gemeente dit afwijst, omdat verduurzaming een belangrijk thema is voor heel Nederland.

 

Salderingsregeling

Voor particulieren kan een veldopstelling van zonnepanelen na 1 januari 2027 minder interessant worden. Het nieuwe kabinet wil de salderingsregeling dan beëindigen voor kleine gebruikers. Dat betekent dat je geen stroom meer kunt verkopen aan je leverancier. Als je dan dus meer stroom opwekt dan je zelf kunt gebruiken, heb je er niets aan – tenzij je een thuisbatterij hebt.

Inhoudsopgave

Deel dit artikel...

Ontdek gratis de mogelijkheden

Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds slimmer om je huis te verduurzamen. Ontdek gratis hoeveel jij kan besparen!