fbpx

Gevestigd in Breda

Elke werkdag geopend 09:00 - 17:00

Zonnepanelen op rieten dak? Lees dit eerst!

Zonnepanelen op een rieten dak plaatsen: het ziet er mooi uit en is zeker mogelijk, maar brengt tegelijkertijd risico’s met zich mee. Riet is namelijk een brandbaar materiaal en verzekeraars doen nog wel eens moeilijk met een zonnepanelen installatie op een rieten dak. Dit heeft voornamelijk te maken met brandveiligheid.

Is het verstandig om op een rieten dak zonnepanelen te laten leggen? En wat komt daar allemaal bij kijken? In dit artikel lees je er alles over.

 

Zonnepanelen op rieten dak: Wat is er mogelijk?

Er zijn twee manieren waarop je zonnepanelen kunt plaatsen met een rieten dak. Het kan zowel OP het riet als IN het riet geplaatst worden. Dat laatste heeft wat mij betreft de voorkeur. Waarom?

 

Zonnepanelen OP een rieten dak

De panelen OP het rieten dak leggen is verreweg de makkelijkste en goedkoopste optie. Het frame van de panelen wordt daarbij bevestigd op de bestaande balken onder het riet. Maar ondanks de prijs en eenvoud, heeft deze methode zeker niet mijn voorkeur.

Als je de panelen namelijk rechtsstreeks op het riet plaatst, gaat het riet onder de panelen snel in kwaliteit achteruit. Dat komt doordat het riet wel nat kan worden door de regen, maar minder snel droogt. De panelen voorkomen namelijk dat er zon en wind op het riet komt. Dit kan ertoe leiden dat je sneller dan verwacht het riet op je dak moet laten vervangen, wat flink wat geld kost. Zeker omdat je niet of nauwelijks meer bij het riet onder de panelen kunt komen.

 

Zonnepanelen IN het rieten dak

De beste optie voor zonnepanelen in combinatie met een rieten dak, is om de panelen tussen het riet te plaatsen. Hiervoor moet een deel van het riet worden verwijderd. Dit heeft een aantal voordelen.

Om te beginnen ziet het er mooier uit. Maar zoals eerder genoemd is deze methode veel onderhoudsvriendelijker. Je kan het riet om de panelen heen vervangen zonder dat je de panelen hoeft te verwijderen.

Wel heeft deze methode één groot nadeel: de panelen kunnen in de zomer soms erg warm worden. Dit brengt een (klein) risico op brand met zich mee.

 

Zonnepanelen op rieten dak: wat is de beste oplossing?

Bij Seneca Techniek houden we van het eerlijke verhaal. En dat is dat je beter kunt kijken naar alternatieve opties om je zonnepanelen te platen plaatsen. De meeste Nederlandse huizen met rieten daken hebben genoeg alternatieve locaties waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dit scheelt vaak een hoop gedoe, maar ook een hoop kosten bij de installatie. Hierdoor is de terugverdientijd veel beter. En je voorkomt extra kosten voor het vervangen, verwijderen of reinigen van je rieten dak.

 

Zonnepanelen op een rieten dak: alternatieven

 

Alternatieve opties voor zonnepanelen op een rieten dak

Een paar alternatieve opties die vaak mogelijk zijn:

  • Een platte schuur naast je woning
  • Een garage
  • Een uitbouw
  • Een veldopstelling voor zonnepanelen
  • Een carport met zonnepanelen

 

Kies voor een betrouwbare installateur en win advies in

Juist omdat er bij een rieten dak risico’s komen kijken is het belangrijk om een installateur te kiezen die weet wat ‘ie doet. Vraag eerst om uitgebreid, onafhankelijk advies voordat je een offerte ondertekent.

Wil je dat ik gratis bij je langskom voor een schouw? Neem dan zeker even contact op. Samen bekijken we rustig wat jouw mogelijkheden zijn. En als het écht geen goed idee is, ben ik daar natuurlijk ook eerlijk over.

 

 

 

De uitdagingen van zonnepanelen op riet

Inmiddels loop ik al een aantal jaren mee in de verduurzamingsbranche, en zonnepanelen plaatsen op rieten daken is niet echt iets waar ik voorstander van ben. Hoewel de mogelijkheid er technisch gezien is, komen er een paar grote bezwaren bij kijken.

 

Brandveiligheid

Brandveiligheid bij zonnepanelen op rieten daken is het eerste waar we aan denken. Rieten daken hebben een prachtige, authentieke uitstraing, maar ze vormen een groter brandrisico dan de meeste andere dakmaterialen. De integratie van elektrische componenten, zoals zonnepanelen, vereist extra voorzichtigheid. Oververhitting en elektrische fouten moeten te allen tijde voorkomen worden om de veiligheid te garanderen.

Natuurlijk geldt dit altijd, maar als je overweegt om zonnepanelen op een rieten dak te installeren is het extra belangrijk dat je een installateur uitkiest die weet wat ‘ie doet. Er lopen – jammer genoeg – nog steeds veel ‘beunhazen’ rond binnen de industrie. Een klein installatiefoutje kan bij een rieten dak veel grotere gevolgen hebben dan bij andere dakmaterialen. Pas dus alsjeblieft op met wie je in zee gaat!

 

Rieten dak verzekering met zonnepanelen

Gezien het extra brandgevaar dat er bij een zonnepanelen installatie op riet komt kijken, vinden de meeste verzekeraars het vaak niet zo’n leuk idee. Verzekeraars voor rieten daken ‘dekken’ dit slechts in hele specifieke gevallen. Zo moet de installatie vaak voldoen aan strenge veiligheidseisen. Als je je zonnepanelen op de traditionele wijze (dus op het riet) laat plaatsen, is het vaak onmogelijk om je woning met rieten dak te verzekeren. Hoewel een ongeluk niet vaak voorkomt, kan het vrij grote gevolgen hebben als het wel gebeurt.

 

Onderhoud van je dak wordt lastiger met zonnepanelen

Als eigenaar van een woning met rieten dak weet je waarschijnlijk al: het vergt ontzettend veel onderhoud. Nu is dit normaal gesproken de prachtige uitstraling natuurlijk helemaal waard. Maar als je straks zonnepanelen op je rieten dak hebt liggen, heb je er nog meer gedoe van. Het riet zal sneller aan vervanging toe zijn en daarom zul je er meer kosten van hebben. Om nog maar niet te praten over het gedoe dat het met zich meebrengt.

 

 

Conclusie: het kan, maar liever niet

Ja, zonnepanelen op een rieten dak laten plaatsen is zeker mogelijk. Maar er zijn vrijwel altijd betere opties. Vaak heb je wel een plat dak of een uitbouw waar de zonnepanelen beter op geplaatst kunnen worden. Dit bespaart financiële – en veiligheidsrisico’s.

Doe je het toch? Zorg dan alsjeblieft dat je een betrouwbare en ervaren installateur inschakelt die geen foutjes maakt. Want een klein foutje kan grote gevolgen hebben…

 

Hulp nodig?

Ik help je graag met advies op maat voor jouw situatie. Neem gratis contact op, dan ontdekken we samen de mogelijkeden.

Inhoudsopgave

Deel dit artikel...

Ontdek gratis de mogelijkheden

Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds slimmer om je huis te verduurzamen. Ontdek gratis hoeveel jij kan besparen!