fbpx

Gevestigd in Breda

Elke werkdag geopend 09:00 - 17:00

Kenniscentrum

Zonnepanelen op balkon – is het verstandig? Alles wat je moet weten
Glas glas zonnepanelen – Alle voordelen en nadelen, uitgelegd
Vogelwering zonnepanelen – Nodig of niet?

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat een zonnepanelen installateur erkend is door InstallQ omdat dit aantoont dat de installateur beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om een veilige en betrouwbare installatie van zonnepanelen te kunnen uitvoeren. InstallQ is een onafhankelijke instantie die erkenningsregelingen voor installateurs beheert in verschillende sectoren, waaronder zonne-energie.

Door te kiezen voor een erkende installateur bent u er zeker van dat de installateur voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en wettelijke eisen, zoals de eisen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en de NEN-normen. Dit betekent dat de installateur op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en regelgeving op het gebied van zonne-energie en de installatie van zonnepanelen.

Een erkende installateur zal u ook kunnen voorzien van gedegen advies over het ontwerp en de plaatsing van uw zonnepanelensysteem, en zal de installatie uitvoeren volgens de geldende veiligheidsnormen. Dit verkleint de kans op fouten, problemen en ongelukken tijdens de installatie en gedurende de levensduur van het systeem.

Kortom, het is belangrijk dat een zonnepanelen installateur erkend is door InstallQ om de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van uw zonnepanelensysteem te waarborgen. Sven van Zanten heeft naast jarenlange praktijkervaring ook de nodige diploma’s om te voldoen aan de erkenningsregelingen van InstallQ. Kiest u dus voor Seneca Techniek, dan kiest u voor kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid.

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te installeren op een leistenen dak. Leisteen is een veelvoorkomend type dakbedekking dat bekend staat om zijn duurzaamheid en esthetische uitstraling. Hoewel de installatie van zonnepanelen op een leistenen dak uitdagender kan zijn dan op een standaard dakbedekking zoals dakpannen, zijn er verschillende oplossingen beschikbaar.

De installatie van zonnepanelen op een leistenen dak vereist vaak speciale bevestigingssystemen die zijn ontworpen om de leistenen te beschermen en te voorkomen dat ze beschadigd raken tijdens de installatie. Deze bevestigingssystemen kunnen worden bevestigd aan de houten balken onder de leistenen, waardoor de panelen stevig op hun plaats blijven.

Een andere oplossing is om de zonnepanelen op een subframe te monteren dat op het dak wordt bevestigd. Het subframe wordt op zijn beurt bevestigd aan de houten balken onder de leistenen. Deze methode zorgt voor een stabiele en veilige bevestiging van de zonnepanelen zonder de leistenen te beschadigen.

Het is belangrijk om een professionele en ervaren installateur te kiezen die bekend is met het installeren van zonnepanelen op leistenen daken. Wij van Seneca Techniek kunnen u adviseren over de beste oplossing voor uw daktype en ervoor zorgen dat de installatie veilig en efficiënt wordt uitgevoerd.

Een oost-west opstelling van zonnepanelen is een goede keuze om verschillende redenen:

1. Meer gelijkmatige energieproductie: Door zonnepanelen zowel naar het oosten als naar het westen te richten, wordt de energieproductie meer verspreid over de dag. Dit betekent dat er een gelijkmatiger energieproductie is, waardoor er minder pieken en dalen zijn in de opbrengst van de zonnepanelen. Dit kan voordelig zijn als u bijvoorbeeld voornamelijk overdag energie verbruikt.

2. Hoger zelfvoorzieningspercentage: Doordat er gedurende de dag een meer gelijkmatige energieproductie is, kan een oost-west opstelling zorgen voor een hoger zelfvoorzieningspercentage. Dit betekent dat u meer van uw eigen energie kunt gebruiken in plaats van afhankelijk te zijn van het energienet.

3. Lagere belasting van het elektriciteitsnet: Doordat u meer van uw eigen energie gebruikt, zorgt een oost-west opstelling ook voor een lagere belasting van het elektriciteitsnet. Dit kan voordelig zijn voor het energienet en voor uw energierekening.

4. Ruimtebesparend: Een oost-west opstelling is ook ruimtebesparend omdat er minder ruimte nodig is dan bij een opstelling gericht op het zuiden. Hierdoor kan deze opstelling geschikt zijn voor kleinere daken of voor daken waarvan de beschikbare ruimte beperkt is.

5. Gewichtsbesparing: Doordat bij een oost-west opstelling op een plat dak de zonnepanelen dicht tegen elkaar aan liggen, waarbij er een lagere windbelasting ontstaat, kan er bij een oost-west opstelling op een plat dak minder ballast gebruikt worden.

Kortom, een oost-west opstelling van zonnepanelen kan voordelig zijn voor een gelijkmatige energieproductie gedurende de dag, een hoger zelfvoorzieningspercentage, een lagere belasting van het elektriciteitsnet en kan geschikt zijn voor kleinere daken of daken met beperkte ruimte. Seneca Techniek kiest voor platte daken in veel gevallen voor een oost-west opstelling maar dit afhankelijk van uw individuele situatie.

Enphase en SolarEdge zijn beide fabrikanten van omvormers voor zonne-energiesystemen, maar ze gebruiken verschillende technologieën voor het optimaliseren van de energieopbrengst.

Enphase maakt gebruik van micro-omvormers, die op elk afzonderlijk zonnepaneel worden geïnstalleerd en de gelijkstroom van het zonnepaneel omzetten in wisselstroom die geschikt is voor het elektriciteitsnet. Door elk paneel afzonderlijk om te zetten, maximaliseert Enphase de opbrengst van elk paneel en minimaliseert het de invloed van schaduw en andere omgevingsfactoren op de prestaties van het zonnepaneel.

SolarEdge maakt gebruik van power optimizers, die tussen de zonnepanelen en de omvormer worden geplaatst en elk zonnepaneel individueel optimaliseren. De power optimizers maximaliseren ook de energieopbrengst van elk paneel en verminderen de invloed van omgevingsfactoren, maar ze optimaliseren niet de stroomproductie op paneelniveau zoals de micro-omvormers van Enphase doen.

Beide technologieën bieden voordelen en nadelen, en de keuze tussen Enphase en SolarEdge kan afhangen van verschillende factoren, zoals het type dak en het aantal panelen dat geïnstalleerd wordt, de aanwezigheid van schaduw en de persoonlijke voorkeur van de installateur of de klant. Over het algemeen kan gezegd worden dat micro-omvormers van Enphase vaak iets duurder zijn dan power optimizers van SolarEdge, maar dat ze een hogere energieopbrengst kunnen leveren en meer flexibiliteit bieden bij het ontwerpen van het zonne-energiesysteem.

Seneca Techniek heeft jarenlange ervaring in het installeren en onderhouden van systemen van zowel Enphase als SolarEdge voor verschillende opdrachtgevers. Het besluit van Seneca Techniek om voor Enphase te als primaire optie te kiezen voor onze klanten is dus niet uit de lucht komen vallen. Hieronder volgen enkele belangrijke voordelen van Enphase.

Enphase is een fabrikant van micro-omvormers voor zonne-energiesystemen en biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere omvormertechnologieën, waaronder:

1. Maximalisatie van energieopbrengst: Enphase micro-omvormers worden direct op elk afzonderlijk zonnepaneel geïnstalleerd, waardoor elk paneel afzonderlijk kan worden geoptimaliseerd om de energieopbrengst te maximaliseren. Dit zorgt voor een hogere totale energieopbrengst van het zonne-energiesysteem.

2. Flexibiliteit in ontwerp: Doordat de micro-omvormers op elk paneel kunnen worden geïnstalleerd, biedt Enphase meer flexibiliteit in het ontwerpen van zonne-energiesystemen. Dit kan vooral handig zijn bij complexe daken, schaduwrijke gebieden of wanneer panelen op verschillende dakvlakken worden geïnstalleerd.

3. Betrouwbaarheid en duurzaamheid: Enphase micro-omvormers zijn ontworpen voor betrouwbaarheid en duurzaamheid. Elke omvormer heeft een eigen printplaat en koeling, waardoor ze minder snel oververhit raken dan centrale omvormers. Ook biedt Enphase een garantie van 25 jaar op hun micro-omvormers.

4. Monitoring en beheer: Enphase biedt een monitoring- en beheersysteem, waarmee de prestaties van elk paneel en elke omvormer in real-time kunnen worden gevolgd en beheerd. Dit maakt het mogelijk om eventuele storingen of problemen snel te identificeren en op te lossen.

5. Veiligheid: Enphase micro-omvormers zijn veiliger dan sommige andere omvormertechnologieën, omdat de gelijkstroom van het zonnepaneel wordt omgezet in wisselstroom op elk afzonderlijk paneel. Dit vermindert de kans op brand of elektrocutie.

Kortom, de voordelen van Enphase omvatten hogere energieopbrengsten, meer flexibiliteit in het ontwerpen van systemen, betrouwbaarheid en duurzaamheid, monitoring en beheer, en veiligheid. Reden genoeg dus voor Seneca Techniek om trots installateur te zijn van Enphase producten.

Seneca Techniek werkt uitsluitend met zonnepanelen van fabrikanten op de Tier 1 lijst. Maar wat is deze Tier 1 lijst eigenlijk?

Tier 1 zonnepanelen zijn panelen van fabrikanten die worden beschouwd als de meest financieel stabiele en betrouwbare bedrijven in de zonne-energie industrie. De term ‘Tier 1’ is een classificatie die wordt gebruikt door banken, investeerders en andere belanghebbenden in de zonne-energie industrie om de financiële stabiliteit van zonnepaneelfabrikanten te beoordelen.
De criteria om als Tier 1 te worden beschouwd zijn niet officieel vastgesteld en kunnen per instantie verschillen, maar doorgaans omvatten ze:

• De fabrikant moet minstens 5 jaar actief zijn in de zonne-energie industrie.
• De fabrikant moet zijn eigen zonnepanelen ontwerpen en produceren.
• De fabrikant moet financieel stabiel zijn en een solide financiële achtergrond hebben.
• De fabrikant moet een aanzienlijk aantal zonnepanelen hebben geleverd en geïnstalleerd in de afgelopen jaren.

Het kiezen van Tier 1 zonnepanelen kan helpen om de kans op falen van het zonne-energiesysteem te verminderen en ervoor te zorgen dat er een betrouwbare en ervaren fabrikant achter het product staat, die dus in staat is de productgarantie te garanderen.