fbpx

Gevestigd in Breda

Elke werkdag geopend 09:00 - 17:00

Zonnepanelen op het noorden: is dat zinvol?

Zijn zonnepanelen op het noorden rendabel? Hoewel zonnepanelen niet ideaal zijn als ze in de richtingen noord, noordoost of noordwest worden gelegd, is er in sommige gevallen geen andere mogelijkheid. Het rendement zal dan wel een stuk lager liggen. Heeft het zin? In dit artikel leg ik uit wat je kunt verwachten van een zonnepanelen installatie gericht op het noorden.

 

 

Kunnen zonnepanelen op het noorden?

De vraag is niet per se of het kan – natuurlijk kan het – maar of het zin heeft om een zonnepanelen installatie op het noorden te richten. Over het algemeen wordt dit afgeraden. Dat heeft alles te maken met de stand van de zon.

 

 

Zonnepanelen gericht naar het noorden hebben over het algemeen een lager rendement

Omdat Nederland ver ten noorden van de evenaar ligt, schijnt de zon eigenlijk altijd vanuit het zuiden. Om zoveel mogelijk van de zon op te vangen, zul je dus ook je zonnepanelen op het zuiden moeten richten. Het oosten of westen zijn vaak ook prima voor het rendement.

Wanneer je de panelen op het noorden richt, zullen de zonnestralen vanuit een lastige hoek op de panelen vallen en vaak zelfs in de schaduw van je eigen dak liggen. Je kunt je voorstellen dat dit weinig zin heeft. Daarom zijn zonnepanelen veel rendabeler als je ze richt op het zuiden.

 

 

Wat is het rendement van zonnepanelen op het noorden?

Hoewel het rendement van zonnepanelen die op het noorden gericht zijn niet ideaal is, kan er soms alsnog aardig wat energie mee worden opgewekt. Hieronder vind je een tabel met een overzicht.

 

zonnepanelen op het noorden: dit rendement kun je verwachten

In bovenstaande tabel wordt het rendement van zonnepanelen op het noorden aangegeven, relatief aan een installatie op het zuiden (zoals het hoort!). In het beste geval zal je rendement dus zo’n 25 tot 30% lager liggen dan bij een zonnepanelen installatie op het zuiden.

Om zeker te zijn van een goed rendement moet de installateur wel weten wat ‘ie doet. In de tabel zie je dat de juiste hellingshoek erg belangrijk is. Maar ook een installatie met micro-omvormers is nodig om het rendement te optimaliseren.

 

 

Zijn zonnepanelen op het noorden dan altijd zinloos?

Nee, niet per se. Er zijn zeker situaties denkbaar wanneer zelfs een zonnepanelen installatie gericht op het noorden toch nuttig kan zijn. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is een zonnepanelen installatie op het noorden in het beste geval 25% minder rendabel. Dit betekent dus dat de terugverdientijd ook 25% langer zal zijn.

Dit lijkt misschien erg veel. Maar eigenlijk valt het best mee; Een terugverdientijd van vijf jaar zal met een noordelijk georiënteerde installatie ongeveer 6,5 jaar worden. En het energielabel van je woning zal flink verbeteren, dus ook je woningwaarde stijgt. Zelfs als de zonnepanelen installatie geen optimaal rendement heeft.

 

Zonnepanelen op het noorden, is dat nou wel of niet rendabel?

 

Waar moet je rekening mee houden bij zonnepanelen gericht op het noorden?

Een zonnepanelen installatie gericht op het noorden is verre van ideaal, maar in sommige scenario’s kan het nog steeds interessant zijn. Maar dan is het wel noodzaak om goed op onderstaande punten te letten;

 

Een optimale hellingshoek

Meestal levert een hellingshoek van ongeveer 15° het meeste rendement op als je panelen op het noorden gericht staan. Maar om zeker te zijn van een maximaal rendement, zou ik even moeten langskomen om te kijken. Het kan zijn dat een kleine afwijking van de hellingshoek in jouw geval juist net iets meer oplevert. Plan een schouw in om het zeker te weten.

 

Geen schaduw

Dit is een no-brainer, maar toch belangrijk om te noemen; bomen, schoorstenen of gebouwen rondom je dak kunnen zorgen voor nog meer schaduw. Hierdoor is de installatie nog minder rendabel. Soms kun je door het een en ander te snoeien al veel oplossen. En ook de plaatsing van de panelen is mega belangrijk.

 

Micro-omvormers

Ik noemde het al eerder, maar micro-omvormers zijn al helemaal aan te raden bij installaties gericht op het noorden. Waarom? Omdat micro-omvormers zorgen dat alle panelen individueel van elkaar werken. Als het ene paneel geen energie opwekt, bijvoorbeeld omdat ‘ie nog in de schaduw van je schoorsteen ligt, werken de andere panelen wel gewoon nog. Bij een reguliere omvormer is dat niet het geval.

 

 

In welke scenario’s zijn panelen op het noorden toch aan te raden?

Ik raad eigenlijk nooit een zonnepanelen installatie aan op het noorden. Niet per se omdat het rendement er nooit is – het betaalt zich meestal na een langere periode wel uit – maar meer omdat er vrijwel altijd wel andere mogelijkheden zijn.

Alternatieve opties

Als jouw dak een noordkant heeft, is er vaak ook een zuidkant of een plat dak waar de panelen op geplaatst kunnen worden. Dit is vrijwel altijd een veel betere optie met een aanzienlijk beter rendement. Het komt bijna nooit voor dat een installatie gericht op het noorden de enige optie is en daarom doen we dit doorgaans niet.

 

 

Mijn advies voor zonnepanelen op het noorden

Mijn advies in het kort: doe het niet! Tenzij het echt niet anders kan. Maar dat is bijna nooit het geval. Bij vrijwel iedere woning zijn er wel betere opties te vinden dan om je zonnepanelen op het noorden te richten.

Wil je  weten of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen? Plan een gratis adviesgesprek in, dan kom ik even op de koffie en zullen we samen de mogelijkheden bespreken!

Inhoudsopgave

Deel dit artikel...

Ontdek gratis de mogelijkheden

Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds slimmer om je huis te verduurzamen. Ontdek gratis hoeveel jij kan besparen!