fbpx

Gevestigd in Breda

Elke werkdag geopend 09:00 - 17:00

Glas glas zonnepanelen – Alle voordelen en nadelen, uitgelegd

Glas op glas zonnepanelen worden steeds populairder. Het is dus niet gek dat wij bij Seneca Techniek hier steeds meer vragen over krijgen. Deze nieuwe technologie komt met een aantal voordelen, maar brengt logischerwijs ook veel vragen met zich mee. In dit artikel beantwoord ik deze vragen zo goed mogelijk.

 

 

Wat zijn glas glas zonnepanelen?

Glas op glas zonnepanelen zijn een nieuw soort zonnepaneel waarbij de zonnecellen zitten ingesloten tussen twee lagen glas – in tegenstelling tot reguliere zonnepanelen, waarbij alleen de voorkant van glas is en de achterkant van kunststof.

Bijzonder is dat de eerdere generaties zonnepanelen vrijwel altijd een glas-glas-constructie hadden. De afgelopen jaren stapten steeds meer fabrikanten echter over op glas-folie panelen. Dit had alles te maken met het gemak en de kosten van de productie. Best jammer. Glas op glas panelen bieden namelijk een beter rendement en nog veel meer voordelen.

 

 

 

De vele voordelen van glas op glas zonnepanelen

Zonnepanelen met een glas op glas constructie zijn vrijwel altijd een betere optie dan glas-folie zonnepanelen. Zeker met het oog op de toekomst. Dit heeft alles te maken met de volgende voordelen:

 

Langere levensduur

Door de stevigere constructie hebben glas-op-glas zonnepanelen vaak een langere levensduur dan traditionele zonnepanelen. De dubbele glazen laag beschermt namelijk beter tegen omgevingsinvloeden zoals UV-straling, vocht en mechanische belastingen.

Veel fabrikanten van glas op glas-panelen bieden dan ook uitgebreide garanties, soms tot 30 jaar of meer. Dat zegt wel wat over hoe stevig en duurzaam ze zijn.

 

Betere prestaties bij hoge temperaturen

Glas geleidt warmte beter dan kunststof materialen zoals folie die bij reguliere zonnepanelen achter de zonnecellen zitten. Dit houdt de panelen koeler, wat ze efficiënter maakt bij hogere temperaturen. Gezien de opwarming van de aarde zijn deze panelen dus een betere keuze voor de toekomst. Het betekent ook dat glas op glas panelen extra veel rendement opleveren in de warme zomermaanden, wanneer je het meest profiteert van het terugleveren van energie (salderen).

 

Verminderde PID (Potentiaalinductie Degradatie)

Nu wordt het iets technischer. PID is een fenomeen dat de efficiëntie van zonnepanelen kan verminderen naar verloop van tijd, doordat er elektrische ladingen opbouwen binnen het paneel. Bij glas op glas zonnepanelen is dit effect een stuk minder, wat dus het rendement van de panelen naar verloop van tijd verbetert. Dit betekent dat je ook na 10 of zelfs 20 jaar nog steeds kan profiteren van een optimaal rendement van je panelen.

 

Betere weerstand tegen extreem weer

Nog een reden om te kiezen voor glas op glas panelen is de weerstand die ze bieden tegen extreem weer. Door klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor; denk aan hittegolven, hagel of zware regenval. Al deze elementen kunnen flinke schade aanrichten aan zonnepanelen.

Glas op glas installaties zijn echter veel steviger. Door de dubbele beschermlaag van glas heb je veel minder risico dat je panelen beschadigd raken door deze weersomstandigheden.

 

Een beter rendement op lange termijn

Hoewel de kosten van glas op glas panelen in eerste instantie hoger liggen dan andere panelen, is de totaalopbrengst op lange termijn beter. Dat komt simpelweg doordat de panelen ook na tien jaar of zelfs langer nog een goed rendement hebben. Bij glas-folie zonnepanelen kan dit een stuk minder worden na een aantal jaar.

De terugverdientijd van glas-op-glas is daarom soms iets langer, maar over de hele levensduur van de panelen ben je vele malen voordeliger uit, omdat de panelen gewoon veel langer mee gaan. De terugverdientijd zegt namelijk niet alles!

 

 

Nadelen van glas op glas panelen

Tot nu toe klinkt het allemaal erg positief. En dat is het ook. Maar wij houden van eerlijkheid, en er zitten ook een aantal nadelen aan glas op glas zonnepanelen. Deze leg ik hieronder uit.

 

De panelen zijn iets zwaarder

Glas is zwaarder dan kunststof. Tot zover niet zo ingewikkeld. Dit betekent dat de meeste glas-glas panelen ook wat zwaarder zijn dan glas-folie varianten. Dit verschilt wel enorm per fabrikant.

Het verschil is in het ergste geval slechts een paar kilogram per paneel. Dit zal voor de meeste installaties weinig uitmaken. Alleen als we werken op kwetsbare daken is het gewicht van de panelen mogelijk een belangrijke factor. Uiteraard houden we hier bij de installatie altijd rekening mee. Wil je weten of glaspanelen mogelijk zijn op jouw dak? Vraag het ons dan gerust.

 

Door het extra gewicht kan extra bevestigingsmateriaal nodig zijn

Je begrijpt dat een zwaarder paneel ook steviger vastgemaakt moet worden. Heel soms zijn hier extra dakhaken voor nodig. Dit kan zorgen voor iets hogere materiaalkosten en een complexere installatie.

 

Prijs

Het grootste argument tegen glas op glas panelen is toch wel de prijs. Deze ligt flink hoger dan die van reguliere panelen. Dit is dan ook de reden dat we bij Seneca Techiek normaal gesproken gewoon glas-folie panelen aanbieden, tenzij de klant expliciet vraagt om een zo lang mogelijke levensduur.

 

 

Glas-glas of glas-folie: wat is de beste optie? – Mijn advies

Wil je je zonnepanelen zo snel mogelijk terug verdienen? Dan zijn glas op folie zonnepanelen (standaard) meestal de beste optie. Ze zijn namelijk aanzienlijk goedkoper in aanschaf en hebben hierdoor een kortere terugverdientijd.

Maar wil je nou zo lang mogelijk profiteren van een lage energierekening? Dan heb je meer baat bij panelen die zo lang mogelijk mee kunnen. Kies dan voor panelen met een glas-glas constructie.

Inhoudsopgave

Deel dit artikel...

Ontdek gratis de mogelijkheden

Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds slimmer om je huis te verduurzamen. Ontdek gratis hoeveel jij kan besparen!