fbpx

Gevestigd in Breda

Elke werkdag geopend 09:00 - 17:00

Zonnepanelen op balkon – is het verstandig? Alles wat je moet weten

Zonnepanelen op het balkon; dit zie je in Nederland niet vaak. Gek, want er wel oplossingen voor een zonnepaneleninstallatie op je balkon. Deze oplossingen voor groene energie lijken zelfs zeer aantrekkelijk omdat je ze zelf kan installeren en er weinig kosten aan verbonden zijn. In veel andere Europese steden zie je ze vaker. Wat is dan de reden dat ze hier niet vaak voorkomen? Zijn ze gevaarlijk, niet rendabel of spelen er andere bezwaren?

 

Samengevat

Zonnepanelen plaatsen op je balkon is zeker mogelijk, maar er zijn een aantal grote nadelen. Dit heeft voornamelijk te maken met veiligheid, efficiëntie en kosten. Daarom raad ik het zelf nooit aan.

Ben je eigenaar van een appartement binnen een flatgebouw en wil je je woning verduurzamen? Dan is het vaak beter om dit bij de VvE (Vereniging van Eigenaren) aan te kaarten. Voor overige woningeigenaren biedt een alternatieve plaatsing vaak een beter rendement.

Heb je hulp nodig met je keuze? Ik en mijn team kunnen je adviseren over het aanvragen van zonne-energie bij je Vereniging van Eigenaren, of hoe je bij jouw woning zonnepanelen kunt plaatsen zonder dat je hiervoor het balkon hoeft te gebruiken.

Advies is bij Seneca Techniek altijd gratis. Maak gerust een afspraak om samen de best mogelijke koers te bespreken.

 

 

Wat is een balkoncentrale?

Een balkoncentrale is eigenlijk gewoon een ander woord voor een zonnepanelen installatie op je balkon. Het bestaat uit een paneel dat stroom opwekt door zonne energie om te zetten in netstroom. Een balkoncentrale kan een uitkomst zijn als je geen eigen dak hebt om panelen op te leggen. Wel zijn zonnepanelen via het dak een stuk rendabeler, veiliger en gaan ze langer mee.

 

 

Is zonnepanelen plaatsen op het balkon toegestaan?

Ja, zonnepanelen plaatsen op het balkon is in Nederland in principe toegestaan. Er is geen landelijke wetgeving die een balkoncentrale verbiedt. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden:

 

Lokale regelgeving en vergunningen

Op nationaal niveau is er nog geen wetgeving voor balkon zonnepanelen, maar er kan altijd lokale wetgeving zijn die dit verbiedt of er bepaalde voorwaarden aan stelt. Denk aan bouwvoorschriften of regels van je eigen VvE.

In de historische binnenstad van Amsterdam zullen deze regels vaak anders zijn dan in buitengebieden, omdat zonnepanelen op je balkon een impact hebben op de uitstraling van jouw woning en wijk. Doe hier altijd onderzoek naar wanneer je overweegt om zonnepanelen op je balkon te plaatsen.

 

Toestemming van de VvE of verhuurder

Woon je in een appartementencomplex? De verhuurder of Vereniging van Eigenaren (VvE) zal vaak strenge regels hebben opgesteld over wat wel en niet mag worden aangepast aan de buitenkant van het gebouw. Deze regelingen gelden vanzelfsprekend ook voor balkons.

Zonnepanelen plaatsen op je balkon zal (volgens je verhuurder of VvE) een negatieve impact hebben op de uitstraling van het gebouw als geheel. Dit is waarom het vaak niet gewaardeerd wordt, laat staan of het toegestaan is.

Mijn advies is om met je VvE contact op te nemen en de voorwaarden of huisregels van je appartementencomplex door te lezen voordat je zonnepanelen op je balkon plaatst. Dit kan een hoop conflicten en gedoe voorkomen, en het zal je al helemaal een hoop geld besparen.

 

Ben je verzekerd voor zonnepanelen op je balkon?

Ook verzekeringstechnisch kunnen er haken en ogen zitten aan een balkoncentrale. Niet iedere verzekeraar is ervan overtuigd dat een balkoncentrale veilig is. Hier valt wel wat voor te zeggen; daar kom ik later op terug.

Of zonnepanelen door je inboedelverzekering gedekt worden, verschilt per verzekeraar. Ook zijn er misschien verzekeraars met polisvoorwaarden die wel reguliere zonnepanelen dekken, maar geen ‘doe-het-zelf’-installaties zoals veel balkon zonnepanelen dat zijn.

Soms eist een verzekeraar dat je zonnepanelen door een erkende installateur worden geplaatst om eventuele schade vergoed te krijgen. Ook is de verzekering vaak alleen geldig als je de toestemming van de VvE hebt gekregen om ze te plaatsen.

 

 

Installatie en gebruik van zonnepanelen op balkon

Een balkoncentrale installeren: hoe gaat dat precies in z’n werk? Natuurlijk zijn er vele verschillende manieren om te profiteren van zonnestroom op je balkon. Maar de meest voor de hand liggende methode is om gebruik te maken van ‘plug en play’-systemen, die je gewoon op een site als bol.com kunt bestellen.

 

Een plug-en-play zonnepaneel installeren

De installatie van een plug-en-play zonnepaneel is zeer eenvoudig te noemen. Over het algemeen werkt het zo:

 

Stap 1: Controleer de inhoud van je pakket

Om zeker te zijn dat je alles hebt ontvangen, is het zaak om de inhoud van je pakket te controleren. Deze bestaat meestal uit het paneel zelf, een omvormer, kabels, montagematerialen en een handleiding.

 

Stap 2: Kies een geschikte locatie

Zoek een plek waar het paneel maximaal blootgesteld wordt aan de zon. In Nederland is het ideaal om hem zoveel mogelijk op het zuiden te richten. Zonnepanelen gericht op het noorden zijn het minst effectief. Hieronder vind je een tabel waarmee je erachter kunt komen hoe je je zonnepanelen het beste kunt richten:

 

Zonnepanelen op je balkon rendement per richting

 

Stap 3: Installeer het paneel

Het paneel kun je over het algemeen relatief eenvoudig in elkaar zetten. Soms wordt ‘ie zelfs kant en klaar geleverd. Hoe dit precies werkt hangt af van het specifieke model, maar meestal is dit eenvoudiger dan een keukenkastje van IKEA in elkaar zetten. Volg gewoon de handleiding die bij de panelen zit.

Bij zonnepanelen die specifiek bedoeld zijn voor plaatsing op het balkon, wordt vaak passend bevestigingsmateriaal meegeleverd om het zonnepaneel stevig en in de juiste richting te monteren. Het is uiterst belangrijk dat je dit op de correcte manier doet. Niet alleen om te voorkomen dat het paneel efficiënt stroom opwerkt, maar vooral natuurlijk voor de veiligheid.

 

Stap 4: Sluit de omvormer aan

De omvormer is het element dat de opgewekte gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC). Alleen wisselstroom is geschikt voor huishoudelijk gebruik, dus zonder omvormer werken de panelen niet.

Vaak is het aansluiten van de omvormer ook zeer eenvoudig via een kabel te doen. Raadpleeg altijd de handleiding en sla geen stappen over om tijd te besparen. Zorg dat alle verbindingen goed en veilig zijn aangelegd.

 

Stap 5: Sluit het paneel aan op het stroomnet

Na het correct installeren van het paneel en de omvormer, is het tijd om de zonnepanelen aan te sluiten op het stroomnet. Hiervoor moet je wel je netwerkbeheerder inlichten, zodat zij weten dat je stroom terug kunt gaan leveren. Je netwerkbeheerder inlichten is echter zo gedaan – het duurt bij de meeste leveranciers slechts enkele minuten. Verder hoef je meestal alleen de stekker erin te doen, en klaar.

 

Stap 6: Testen of de zonnepanelen stroom opwekken

Nu alles klaar is, moet je de panelen alleen nog maar testen. Dit kun je vaak doen via een app of een monitoring tool die bij je zonnepanelen pakket wordt geleverd. Hoe je dit precies doet, vind je in de handleiding van de panelen.

 

 

Onderhoud van een balkoncentrale

Als er in de buurt van je balkon veel vogels zitten, of als er bijvoorbeeld bomen in de buurt staan, kan het nog wel eens voorkomen dat de panelen vies worden. Bijvoorbeeld door vogelpoep of vallende bladeren. Bekijk regelmatig of de panelen nog schoon zijn om rendementsverlies te voorkomen.

 

 

Wat is het verschil tussen een plug-en-play systeem en een traditionele zonnepanelen installatie?

Er zijn veel verschillen tussen een plug-en-play zonne energie systeem en een traditionele zonnepanelen installatie.

Bij een traditionele installatie is altijd een erkende installateur nodig voor de plaatsing van de panelen. Ze worden namelijk op het dak gelegd. Dat kan vrij hoog zijn en daarom is er veiligheidsmateriaal nodig.

Ook wekken deze panelen veel meer stroom op. Dit betekent dat er vaak aanpassingen gedaan moeten worden aan de groepenkast en er kabels moeten worden gelegd. Deze moeten op een veilige en aesthetische manier worden weggewerkt. Hiervoor is expertise en vakmanschap nodig.

Plug-en-play systemen worden daarnaast rechtstreeks op het stopcontact aangesloten. Hier ben ik persoonlijk geen fan van, omdat een stopcontact hier niet voor is gemaakt.

 

 

 

Nadelen en bezwaren van zonnepanelen op het balkon

Zonne-energie opwekken op je balkon lijkt ideaal. Zeker als je in een flat of appartement woont. Je hebt geen toegang nodig tot je dak en kunt op deze manier alsnog besparen op je energierekening. Toch raad ik zonnepanelen op het balkon niet aan. Hier zijn een aantal redenen voor, die ik hieronder ga toelichten.

 

Beperkte hoeveelheid ruimte en schaduw

Balkons zijn meestal niet supergroot en geven zeker niet genoeg ruimte om voor een heel huishouden genoeg energie op te wekken. Hierdoor bespaar je wel wat, maar zul je nog altijd afhankelijk zijn van energieprijzen en zelfs in de zomer waarschijnlijk niet genoeg stroom kunnen terug leveren om echt te profiteren van je investering.

Ook hebben veel balkons last van schaduw, waardoor ze een groot deel van de dag weinig tot niets op zullen leveren. Het rendement van zonnepanelen op je balkon is sowieso niet geweldig, zeker niet als je balkon de halve dag in de schaduw ligt.

 

Veiligheid

Balkons met zonnepanelen hebben een aantal veiligheidsrisico’s:

 

Gewicht van het paneel

Balkons en balkonrailingen zijn meestal niet gemaakt om heel erg veel gewicht te dragen. Zonnepanelen wegen al gauw enkele tientallen tot honderden kilo’s. Dit kan te zwaar zijn voor jouw balkon.

Het is lastig om te weten of meten hoeveel gewicht jouw balkonhekje aan zou kunnen. Je kunt het er beter niet op gokken en riskeren dat de boel straks instort. Je kunt ze dus beter ergens anders plaatsen, zoals op het dak van je appartementencomplex via de VvE.

 

Windbelasting

Zeker bij balkons op hogere hoogtes zullen zonnepanelen zorgen voor meer risico’s bij harde wind. Door harde windstoten kunnen de panelen, zeker als ze niet goed geïnstalleerd zijn, losschieten of gaan schuiven. Dit kan structurele schade aan het gebouw of aan je balkon aanrichten, wat op lange termijn meer kost dan dat de panelen je opleveren.

 

Elektrische veiligheid

Als erkende installateur weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om de panelen veilig te installeren. Hoe eenvoudig de plug-en-play panelen ook zijn – mensen maken soms fouten, zeker als ze geen verstand van elektrotechniek hebben. Ook zijn dit soort panelen vaak niet van de hoogste bouwkwaliteit. Dit alles kan leiden tot brandgevaar en andere risico’s met zich meebrengen.

Zonnepanelen die je gewoon in het stopcontact kunt doen vind ik persoonlijk niet veilig genoeg. Een stopcontact is niet gemaakt om stroom op te nemen, juist om het uit te geven. Dit kan leiden tot een heleboel problemen.

 

Regelgeving en toestemming van de VvE

We hadden het al eerder over de regelgeving omtrent een balkoncentrale en de bemoeienis van VvE’s. Aanpassingen doen aan het externe uiterlijk van je woning is lang niet altijd toegestaan. Soms is het lokale wetgeving die de deur dichtdoet, en soms is het de VvE die niet wil dat de uitstraling van jouw flat of appartementencomplex verandert. Jammer genoeg levert dit vaak een hoop gedoe op, waar niemand op zit te wachten.

Beperkt rendement

Last but not least: zonnepanelen op je balkon plaatsen is eigenlijk helemaal niet zo rendabel. In het ideaalscenario kun je het wel binnen een aantal jaar terugverdienen, maar dit is niet het enige wat telt. De panelen gaan vaak veel minder lang mee en daarom heb je er na verloop van tijd veel minder rendement van. Ook kun je vrijwel nooit genoeg stroom opwekken voor het hele huishouden.

Een veel betere optie om je woning te verduurzamen is om de panelen op het dak te leggen. Of het nou gaat om het dak van een flatgebouw of een appartementencomplex – er is vrijwel altijd iets mogelijk. Zo’n installatie levert bovendien niet alleen jou, maar ook al je buren veel besparingen op.

Als jouw VvE of verhuurder hier geen initiatief voor neemt, is het een goed idee om dit zelf te doen. Het kan je een hoop geld besparen. Net als je buren. Daardoor is het vaak makkelijk om mensen aan boord te krijgen en samen een investering te doen om het hele dak vol te leggen met zonnepanelen.

 

Wil je advies over hoe je dit kunt aanpakken? Neem dan gratis contact met me op. Ik heb met mijn team al veel panelen naar volle tevredenheid mogen aanleggen, dus ik weet zeker dat ik ook jou kan helpen!

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op balkon

 

 

Kan een VvE zonnepanelen weigeren?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan zonnepanelen weigeren als je ze op je balkon plaatst. Dit kan om verschillende redenen zijn. Het heeft vaak te maken met veiligheid, verzekering en het door de panelen veranderende uiterlijk van het gebouw.

 

Kunnen zonnepanelen rechtstreeks op het stopcontact?

Ja, sommige zonnepanelen die je online kunt kopen kun je rechtstreeks aansluiten op het stopcontact. Echter vind ik dit zelf geen veilige manier om de panelen te installeren. Een stopcontact is hier niet voor gemaakt en een klein foutje kan hierbij grote gevolgen hebben. Het is beter om voor een professionele zonnepanelen installatie te kiezen, gedaan door een erkende installateur.

 

Kan ik zonnepanelen installeren als ik in een appartement woon?

Ja, er zijn ook in een appartement mogelijkheden om zonnepanelen te laten installeren. Vaak kun je via de VvE regelen dat er op het gebouw panelen geplaatst worden. Hulp nodig? Ik adviseer je graag over zonne energie: hiervoor kun je contact opnemen.

 

Hoeveel zonnepanelen kun je op een stopcontact aansluiten?

Een standaard stopcontact in Nederland is meestal geschikt voor een maximale belasting van 16 ampère (A) bij 230 volt (V), wat overeenkomt met ongeveer 3680 watt (W). Het is extreem belangrijk om deze limieten niet op te zoeken en hier ver onder te blijven, om de veiligheid van jou en al je buren te kunnen garanderen. Sowieso is het aan te raden om een zonnepanelen installatie over te laten aan een erkende installateur, om brandgevaar en andere risico’s te voorkomen.

 

Hoeveel zonne energie kun je opwekken met zonnepanelen gericht vanaf je balkon?

Als je stroom opwekt met zonnepanelen vanaf je balkon, moet je van de opbrengst zeker niet te veel verwachten. De zon schijnt in de meeste Europese steden meestal niet de hele dag op het balkon, maar slechts één dagdeel. Daarom zullen de panelen veel minder duurzame energie opwekken dan zonnepanelen gericht op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten (die dus op het dak liggen).

Inhoudsopgave

Deel dit artikel...

Ontdek gratis de mogelijkheden

Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds slimmer om je huis te verduurzamen. Ontdek gratis hoeveel jij kan besparen!