fbpx

Gevestigd in Breda

Elke werkdag geopend 09:00 - 17:00

Uit welke materialen is een zonnepaneel opgebouwd?

Zonnepanelen zijn apparaten die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze spelen een belangrijke rol in de overgang naar duurzame energiebronnen. Maar waar zijn zonnepanelen eigenlijk van gemaakt? In dit artikel zullen we de materialen bespreken die worden gebruikt bij de constructie van zonnepanelen.

Zonnecellen

Het hart van een zonnepaneel wordt gevormd door de zonnecellen. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Er zijn verschillende soorten zonnecellen, waaronder monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnecellen.

 

Monokristallijne zonnecellen

Monokristallijne zonnecellen worden gemaakt van een enkel kristal, meestal van silicium. Deze cellen hebben een zeer hoog rendement en zien er uniform uit. Ze worden vaak gebruikt in situaties waarin er beperkte ruimte beschikbaar is.

Polykristallijne zonnecellen

Polykristallijne zonnecellen worden gemaakt van meerdere kristallen. Ze hebben een iets lager rendement dan monokristallijne cellen, maar zijn over het algemeen kosteneffectiever. Polykristallijne zonnecellen hebben een blauwe kleur en worden vaak toegepast op grotere oppervlakken.

Dunne film zonnecellen

Dunne film zonnecellen zijn gemaakt van een dunne laag lichtgevoelig materiaal. Ze zijn flexibel en kunnen op verschillende soorten ondergronden worden aangebracht. Hoewel ze een lager rendement hebben dan kristallijne zonnecellen, zijn ze geschikt voor toepassingen waarin flexibiliteit belangrijk is, zoals gebogen oppervlakken.

Glas

Functie van glas in zonnepanelen

Het glas dat op de voorkant van een zonnepaneel wordt geplaatst, speelt een belangrijke rol. Het beschermt de zonnecellen tegen weersinvloeden en andere schadelijke elementen. Daarnaast dient het glas als een transparante behuizing die zonlicht doorlaat.

Gehard glas

Het glas dat voor zonnepanelen wordt gebruikt, is meestal gehard glas. Gehard glas is extra sterk en bestand tegen impact. Dit vermindert het risico op breuk en zorgt voor een langere levensduur van het zonnepaneel.

Antireflectiecoating

Sommige zonnepanelen hebben een antireflectiecoating op het glas. Deze coating vermindert de reflectie van zonlicht, waardoor meer licht de zonnecellen kan bereiken. Dit resulteert in een hogere energieopbrengst.

Achterzijde van zonnepanelen

Naast het glas aan de voorkant hebben zonnepanelen ook een achterzijde. Deze achterzijde beschermt de zonnecellen tegen vocht en andere externe invloeden. Er zijn twee belangrijke onderdelen aan de achterzijde: de backsheet en de EVA-folie.

Backsheet

De backsheet is een dunne kunststof folie die wordt aangebracht op de achterkant van het zonnepaneel. Het beschermt de zonnecellen tegen vocht en fungeert als een isolerende laag. De backsheet kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals tedlar of TPT.

EVA-folie

EVA-folie staat voor ethyleenvinylacetaat-folie. Het is een transparante kunststof folie die wordt gebruikt om de zonnecellen op hun plaats te houden en te beschermen. Het heeft ook een isolerende functie en voorkomt dat vocht de zonnecellen kan binnendringen.

Frame van zonnepanelen

Het frame van een zonnepaneel zorgt voor de structurele integriteit en ondersteuning. Het houdt alle componenten van het zonnepaneel bij elkaar. Er zijn verschillende materialen die worden gebruikt voor het frame, maar aluminium en roestvrij staal zijn het meest gebruikelijk.

Aluminium frame

Aluminium is licht van gewicht en roestbestendig, waardoor het een ideaal materiaal is voor zonnepaneelframes. Het is ook gemakkelijk te recyclen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van zonnepanelen.

Roestvrijstalen frame

Roestvrij staal is sterker dan aluminium en biedt een nog betere bescherming tegen corrosie. Het wordt vaak gebruikt in situaties waarin extra stevigheid vereist is, zoals bij grote commerciƫle zonne-energiesystemen.

Junction box van zonnepanelen

De junction box is een belangrijk onderdeel van een zonnepaneel. Het is meestal bevestigd aan de achterkant en fungeert als een elektrische aansluiting voor de zonnecellen.

De junction box bevat diodes die de stroom van de zonnecellen regelen. Het zorgt ervoor dat de stroom in de juiste richting wordt geleid en beschermt de zonnecellen tegen oververhitting of overbelasting.

Connectoren en bekabeling

De junction box is ook uitgerust met connectoren en bekabeling. Deze maken de verbinding tussen de zonnepanelen en de omvormer mogelijk, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom voor gebruik in huizen en gebouwen.

Aansluiting op het elektriciteitsnet

Via de junction box wordt het zonnepaneel verbonden met het elektriciteitsnet. Hierdoor kan de opgewekte elektriciteit worden gebruikt in huizen en gebouwen of teruggeleverd worden aan het net.

Conclusie

In dit artikel hebben we de materialen besproken waaruit een zonnepaneel is opgebouwd. Van zonnecellen en glas tot de achterzijde, het frame en de junction box, elk onderdeel speelt een cruciale rol in het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Door gebruik te maken van deze materialen kunnen zonnepanelen efficiƫnt en betrouwbaar werken.

Ben je voornemens zonnepanelen op je dak te plaatsen? Dan kunnen we je van dienst zijn. We hebben brede ervaring met het adviseren bij de aanschaf van en je ontzien bij de montage van de zonnepanelen op het dak.

Inhoudsopgave

Deel dit artikel...

Ontdek gratis de mogelijkheden

Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds slimmer om je huis te verduurzamen. Ontdek gratis hoeveel jij kan besparen!