Zonnepanelen zijn een geweldige manier om je eigen groene energie op te wekken. Maar hoe werken ze eigenlijk? In dit artikel geven we een eenvoudige uitleg over hoe zonnepanelen werken, speciaal voor beginners.
De samenstelling van een zonnepaneel
Zonnepanelen maken gebruik van een technologie die fotovoltaïsche (PV) technologie wordt genoemd. Ze bestaan uit zonnecellen, die gemaakt zijn van een halfgeleidermateriaal, meestal silicium. De zonnecellen zijn verbonden met elkaar en vormen samen een zonnepaneel. Op het zonnepaneel zijn er metalen geleiders aanwezig, die de elektronenstroom geleiden.
Het fotovoltaïsch effect en het opwekken van elektriciteit
Wanneer er zonlicht op een zonnepaneel valt, worden de fotonen in het zonlicht geabsorbeerd door de zonnecellen. Dit zorgt ervoor dat elektronen in de zonnecellen in beweging komen. De elektronen worden als het ware ‘losgeschud’ van hun atomen. Dit proces wordt het fotovoltaïsch effect genoemd.
Door een externe stroomkring aan te sluiten op het zonnepaneel, kunnen de vrijgekomen elektronen worden opgevangen en gebruikt als elektriciteit.
Het mooie van zonnepanelen is dat ze gedurende de dag, zelfs op bewolkte dagen, nog steeds elektriciteit kunnen opwekken. Ze zijn echter het meest efficiënt wanneer ze direct zonlicht ontvangen, bijvoorbeeld op een zonnige dag.
Het gebruik van omvormers
De elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen is gelijkstroom (DC), wat betekent dat de elektronen in één richting stromen. Dit is echter niet de vorm van elektriciteit die we in huis gebruiken. Daarom is er een omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom (AC). Wisselstroom is de vorm van elektriciteit die uit het stopcontact komt en die we gebruiken om onze apparaten van stroom te voorzien.
Belangrijk om te weten
Nu je hebt geleerd hoe een zonnepaneel werkt, vinden we het interessant om je extra informatie te geven over het onderhoud, de installatie en de opbrengst van de zonnepanelen.
Hoeveel elektriciteit kunnen zonnepanelen opwekken?
De hoeveelheid elektriciteit die zonnepanelen kunnen opwekken, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het zonnepaneel, de efficiëntie van de zonnecellen en de hoeveelheid zonlicht die het paneel ontvangt. Over het algemeen geldt dat grotere zonnepanelen met een hogere efficiëntie meer elektriciteit kunnen opwekken. Gemiddeld kan een zonnepaneel tussen de 250 en 400 Watt piekvermogen leveren.
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Als je investeert in nieuwe zonnepanelen is het wel fijn om te weten hoe lang ze gemiddeld gezien meegaan, zo kan je immers bepalen of het de investering waard is.
Zonnepanelen hebben over het algemeen een lange levensduur. De meeste fabrikanten bieden garanties van 20 tot 25 jaar op de prestaties van de zonnepanelen. Na deze periode kunnen de panelen nog steeds elektriciteit produceren, maar mogelijk met een iets lagere efficiëntie. Over het algemeen gaan zonnepanelen 25 jaar of langer mee. En het mooie is dat de panelen vaak in vijf jaar terugverdiend zijn.
Salderen van overproductie
Als er op dat moment meer elektriciteit wordt opgewekt dan er wordt verbruikt, kan het overschot aan elektriciteit worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Op momenten dat de zonnepanelen minder elektriciteit produceren dan er wordt verbruikt, kan er elektriciteit van het net worden gebruikt.
Waar installeer je de zonnepanelen?
Om zonnepanelen te installeren, worden ze meestal op het dak van een huis geplaatst, op een positie waar ze het maximale zonlicht kunnen opvangen. Het is belangrijk dat er geen schaduw op de zonnepanelen valt, omdat dit de opbrengst van de panelen kan verminderen.
Daarnaast moet het dak in goede staat verkeren en de juiste oriëntatie hebben ten opzichte van de zon. Doorgaans is dat gericht op het zuiden omdat je dan het meeste (en het langste) zonlicht kunt opvangen.
Hoe onderhoud je zonnepanelen?
Zonnepanelen vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Het is belangrijk om ze regelmatig visueel te inspecteren om ervoor te zorgen dat er geen schade is aan de panelen of de bedrading. Daarnaast is het aan te raden om de panelen af en toe schoon te maken om vuil, stof en bladeren te verwijderen die de efficiëntie kunnen verminderen. Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen voor gedetailleerde instructies over het onderhoud van zonnepanelen.
Conclusie
Kortom, zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van fotovoltaïsche technologie. Ze zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om je eigen energie op te wekken. Door te investeren in zonnepanelen kun je niet alleen bijdragen aan een groenere toekomst, maar ook besparen op je energierekening.
Graag adviseren wij je tijdens het gehele proces, van het zoeken naar de juiste configuratie van zonnepanelen en toebehoren tot het installeren van de zonnepanelen op jouw dak. Neem vrijblijvend contact met ons op om hier meer te weten over te komen.